top of page

SUKUTARINOITA

 

Timo Linkola (2018): Moilas- leipomot

 

Saimi ja Emil Moilanen lähettivät 1950-luvun puolivälissä kahdeksanvuotiaan Juha-poikansa tärkeälle asialle. Perheen poikien koulukulut ja uuden omakotitalon velat oli päätetty hoitaa Saimin leivonnaisten myynnillä Pieksämäen torilla. Mestarileipoja Riikka Markkasella naapurissa oli tunnetusti alueen paras taikinajuuri ja sitä Juha lähetettiin ostamaan. Pienelle pojalle tätä aarretta heltiäisi herkemmin vanhemmat arvelivat. Juha palasi kotiin mukanaan kaksikiloinen juuritaikina voipaperissa. Rahatkin olivat tallessa, maksua ei huolittu. ”Tämä savolaisjuuri on leivissämme edelleen ja uskon, että siitä riittää voimaa vielä 200 vuodeksi eteenpäin” sanoo Moilas Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja aiempi toimitusjohtaja Juha Moilanen Pieksämäen leipomoittensa taikinasammioiden äärellä. Leipomon logistiikasta vastaa nykyään perheen poika Ville Moilanen.

 

Omakotitalon ulkorakennuksen isosta uunista alkanut leivänteko paisui pian yli Pieksämäen tarpeiden. ”Jos syötettäisiin vain Pieksämäki, ei tälle porukalle riittäisi tunniksikaan töitä. Itse kehittämiemme tuotantomenetelmien avulla valmistuu kuudelta linjalta tunnissa 25 000 cocktail-piirakkaa, 12 000 isoa piirakkaa ja 2 800 leipää”, kuvaa isä-Moilanen tehtaiden tehokkuutta. Kasvu on tapahtunut portaittain. 1970-luvulla rakennettujen valintamyymälöiden erikoistarjouksiin tarvittiin paljon tavaraa. 1980-luvun alussa Tukholmasta saatiin idea luomutuotantoon ja 1985 käynnistyi gluteenittomien leivonnaisten tuotanto. Nyt yhtiöllä on Suomessa 80 % markkinaosuus gluteenittomiin tuotteisiin.


”Rakkaudella, rehdisti ja hyvistä raaka-aineista” -periaate on ohjannut  leipomon toimintaa siitä saakka, kun se aloitti toimintansa Pieksämäen torilla 1955. Perheyritys on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista leipomoista ja yhteensä 130 työntekijän konserniksi johon kuuluvat Moilas Oy, Moilas Leipomo Oy ja Oy Moilas GF Ltd. Yr Moilas Oy:n liikevaihto 2013 oli noin 20 miljoonaa euroa.

Yritys sijaitsee Naarajärven rannalla Pieksämäen kaupungissa kahdessa erillisessä leipomorakennuksessa. Leipomosta toimitetaan tuotteita kotimaan lisäksi muun muassa Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Irlantiin, Hollantiin, Unkariin ja Italiaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Rakkaudella, rehdisti ja hyvistä raaka-aineista”-periaatteella toimii Moilas-konserni jatkossakin lupaa hallituksen puheenjohtaja Juha Moilanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moilas-leipomon päärakennus Pieksämäen Naarajärvellä

 

 

 

Moilasen leipomon yksi suosituimmista tuotteista on Pikku Jääkäri ruisleipä.

 

 

 

 

Moilanen 1..jpg
Moilanen2.jpg
Moilanen3.jpg
bottom of page