top of page

SUKUTARINOITA

 

Timo Linkola: Iisalmen maakuntamuseossa Collan/Aleksanteri I osasto

 

Oletko käymässä Iisalmessa? Sinne liittyy melkoisesti Collanien historiaa. Iisalmen rovastina toimi aikanaan Per Johan Collan (s.1771-k.1833). Hänen kappalaisaikanaan käytiin mm. Koljonvirran taistelu, jossa Olvin olut-tölkistä ja Runebergin runoista tuttu eversti Johan August Sandels puolustautui urhoollisesti ruhtinas ja kenraaliadjutantti Mihail Dolgorukin johtamia venäläisjoukkoja vastaan. Ruhtinas kaatui taistelussa tykinkuulasta. Samassa taistelussa Runebergin runoilema Sven Dufva osoitti urhoollisuutensa. Taistelusta Runebergille kertoi Fabian Collan.


Keisari Aleksanteri I kävi rovasti Collanin vieraana Iisalmen pappilassa 27.8.1819. Isäntä piti keisarille tervehdyspuheen ranskaksi. Vieras tarkasti pappilan salin seinältä muotokuvansa, ihasteli saksalaisia ja ranskalaisia lehtiä Suomen perämetsässä. Rovasti Collan kertoi keisarille ranskaksi Suomen sodan tapahtumista Iisalmessa. Keisarin pyynnöstä isäntä kutsui sisälle neljä lastaan. Aleksanteri suuteli heitä otsalle ja sanoi heidän isälleen: "Olette minua onnellisempi, Teillä on lapsia". Keisari esitti nyt toivomuksensa saada nähdä talon rouvan. Toivomus täytettiin. Hän oli raskauden tilassa, jonka vuoksi hän oli katsonut aiheelliseksi olla näyttäytymättä hallitsijalle. Hänen tullessaan sisään Keisari suuteli hänen kättään ja liikuttuneena ihaillen tarkasteli kaunista nuorta äitiä, Elisabet Collania os. Crohns, Karjalan Ruusua. Muistoksi niistä tunneista, jotka hän vietti pappilassa, lahjoitti hänen Majesteettinsa korun ruustinna Collanille. Kun Aleksanteri I lähtiessään istui vaunussa, hän sanoi pihalle kokoontuneelle kansalle: "Hyvästi lapset- Adjö barn." Yksi miehistä sanoi tämän johdosta: "Hän puhuu kieltämme kuin todellinen maan isä." " Mitä hän sanoo"kysyi Keisari tällöin rovastilta. Kun Aleksanteri I sai pyytämänsä tiedon, näkyi hänen silmissään kyyneleitä. Viikko vierailun jälkeen syntyi Aleksander Collan, josta tuli keisari Aleksanteri II:n keisariperheen ja hovin kunniahenkilääkäri, ja hän sai aatelisarvon von Collan.

Iisalmen maakuntamuseon kellariosassa yksi huone on omistettu keisari Aleksanteri I:n vierailulle Iisalmessa. Huoneessa on silloinen pappilan salin sohva, pöytä ja tuoleja, kaappi ja seinällä pienet muotokuvat keisarista ja Per Johan Collanista. Sohvalla istuu luonnollisessa koossa Elisabeth Collania muistuttava nukke mustassa juhlapuvussa ja ilmeisessä raskauden tilassa. Seinillä on tekstikuvaus keisarin vierailusta. Pappilan kaluston on museolle lahjoittanut Veli Toimi Tervola, esittelytekstin mukaan Collan-suvun viimeinen edustaja Iisalmessa.

Per Johan Collanin isompi muotokuva löytyy Iisalmen vanhan kirkon sakastista, muiden rovastien kuvien joukosta. Hänen ja Elisabet-vaimonsa kaunis hautakivi on viereisellä kirkkomaalla.

Iisalmen vanha pappilarakennus on 1960-luvulta alkaen ollut Helsingissä Seurasaaressa, jossa sitä esitellään lähinnä Juhani Ahon isän, rovasti Brofeldtin pappilana. Collanien ajan Iisalmen pappilan kalustoa ja kauniita muotokuvia on myös Joroisten Frugårdin vanhassa kartanossa.

Iisalmen lounaisella laitamalla on myös komea Itikan talo ja tila, jota Per Gustaf Collan ( 1810-1901) aikanaan isännöi vaimonsa Laura Sofian tuella.

Timo Linkola 10.8.2014

DSC06452.JPG

Iisalmen Maakuntamuseon Collan-huone

bottom of page