top of page

SUKUTARINOITA

Timo Linkola ( 2013): Villa Annala ja Annalan puutarha Helsingin Vanhassa kaupungissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villa Annala on Helsingin vanhin kesähuvila. Upean ulkoasultaan kartanomaisen huvilan ympärillä on laaja ja kaunis puistopuutarha viljelypalstoineen, idylli Helsingin Vanhassa kaupungissa. Annalan perusti 1826 kauppaneuvos Gustav Otto Wasenius (1789-1852). Hän vuokrasi alueen Helsingin kaupungilta. 1840-luvulla Annalaan liittyi myös Waseniuksen vuokraama Viikin latokartanon alue. Annalan osoite on Hämeentie 154. Waseniuksen kolmas puoliso (vihitty 1842) oli Johanna Collan (1814-1901) Iisalmen rovastin Per Johan Collanin (1771-1833) tytär ja mm. säveltäjä Karl Collanin sisar. Annala maineen kuuluu nyt Helsingin kaupungille, joka on luovuttanut sen hallinnon toistaiseksi Hyötykasviyhdistys ry:lle. Annalan puistopuutarha on avoinna kaikille. Päärakennuksessa on ajoittain ollut pienimuotoisia näyttelyjä esim. kesän 2016 aikana pieni valokuvanäyttely Yrttien maailma.

 

Vanhan kesähuvilan läheisyydessä on tilan muita rakennuksia, ja hyvällä onnella kesäiltaisin saattaa pikku kahvilakin olla auki. Alueeseen kuuluu myös ryhmä viljelypalstoja. Helsingin kaupunki valmistelee alueelle paraikaa asemakaavan muutosta ja etsii huvilarakennukselle uutta omistajaa. Kaupunki ei näytä pystyvän itse enää huvilan kunnossapitoon, ja sen sisätiloista pääosa on suljettu yleisöltä.

 

Kauppaneuvos G.O.Wasenius oli 1800-luvun alkupuolen merkittävimpiä helsinkiläisiä. Jo pari vuotta ennen yliopiston siirtoa Helsinkiin hän perusti 1823 Senaatintorin kulmaan Aleksanterinkadun ja Unioninkadun risteykseen Waseniuksen kirjakaupan, joka oli pitkään maan suurin kirjakauppa ja toimi 1960-luvulle asti. Wasenius asui Etelärannassa vastapäätä Helsingin kauppahallia. Kotitalossaan hänellä oli kirjapaino ja tupakkatehdas. Hän perusti 1829 Helsingfors Tidningar-sanomalehden. Wasenius toimi myös kansainvälisessä viljakaupassa ja oli "kaupungin vanhempain esimies" sekä Ruotsin ja Norjan varakonsuli. Waseniuksella oli kolme puolisoa, sisarukset Anna Charlotta (1805-1837) ja Johan Carolina Meisner, jotka molemmat menehtyivät lapsivuoteeseen sekä miestään 25 vuotta nuorempi ja lähes 50 vuotta leskenä elänyt Johanna Collan. Waseniukselle syntyi kolmen vaimon kanssa kaikkiaan 12 lasta, joista 7 eli aikuisikään. Johannalla oli neljä lasta, joista kaksi eli aikuisiksi. Johannan poika Gustav Valfrid Vasenius (1848-1928) oli pohjoismaisen kirjallisuuden professori .

 

Annalan historiasta on julkaistu kirjanen: Villa Anneberg, Annalan huvila, porvarisidyllistä kaupunkilaisten keitaaksi (2005).

 

Picture 1.png
bottom of page